2013. május 31., péntek

ARZÉN AZ ALLERGIA ÁRNYÉKÁBANNemrégiben egy 2 éves, krónikus bőrgyulladásban szenvedő és asztmatikus jellegű fulladásos rohamokat produkáló kisfiú anyukája keresett meg bennünket. Az orvosok klinikailag nem tudták megállapítani, hogy allergiája van-e a kis páciensnek, vagy bőrbetegsége, és ha allergiája, akkor az vajon légúti- vagy ételallergia.
A hajszövet analízis során kiderült, hogy krónikus arzén mérgezése van a kisfiúnak! Sokkoló! Jelenleg is folyik az oknyomozás, hogy mitől…

Ezen a képen látható a 15 oldalas lelet első két oldala:
Sajnos a kisfiú más vizsgált szintje is eltér a normális tartománytól. Bebizonyosodott, hogy ételek tehetők felelőssé a légúti allergiás tünetekért, ezeket a lelet részletezi. Több ásványi anyag szintje jóval a normális érték alatt van, melyek például allergiás megbetegedést idézhetnek elő, vagy melynek egyik tünete a bőr kipattogzása, foltosodása. Más vizsgált szintje jóval meghaladja a normális értéket, amely dermatitist okoz többek között. Az arzén mérgezés pedig „megkoronázza” az ásványianyag-szint egyensúlytalanság által okozott problémákat, ez a nehézfém a kisfiú dermatitiszének legfőbb kiváltó oka. És amennyiben nem szűnik meg a további arzénnak való kitettség, keratozis, perifériás neuropathia valamint a bőr és a körmök hiperpigmentációja is meg fog jelenni tünetként. Ha pedig az ásványianyag szintek nem kerülnek egyensúlyba, a dermatitisz mellett depresszió és hiperaktivitás lép fel.

Itt látható a hajanalízis segítségével megállapított, a kisfiú betegségekre való hajlamairól készült grafikon:


Nagyon nagy szerencséje van a kisfiúnak, hogy édesanyja elvégeztette a hajszövet elemzését. Az arzén élő szervezetben való jelenlétének kimutatását ugyanis hagyományos vér- vagy vizelet teszttel nem lehet megoldani. A nehézfémek magas koncentrációjának kimutatása a szervezetben nem egyszerű feladat, mivel a vérben a nehézfémek csak rövid ideig vannak jelen, ezért leginkább az ürítés mértékéből lehet (vizelet, haj vagy köröm vizsgálatával) tényadatokhoz jutni. A vizelet vizsgálatával leginkább az akut, azaz az egyszeri nagymértékű arzén mérgezés mutatható ki. De a krónikus, hosszú ideig tartó nehézfém szennyezettségnek való kitettség legmegbízhatóbban és legpontosabban a hajszövet vizsgálatával lehetséges.

Szinte hihetetlen, hogy egy „hétköznapi” allergia mögött valójában mi állhat, amire még az orvosok sem gondolnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése