2013. július 12., péntek

MÉG MINDIG ARZÉN


Napok óta csörög a telefonunk, a két fő téma, ami leginkább érdekli megrendelőinket az ekcéma és az arzén. A gyakori ekcémás allergia nem ismeretlen szerintem senkinek, mindenki tud legalább egy ismerőst, aki ekcémás. Viszont az arzén jelenlétén egyszerűen meg vagyok döbbenve. Magyarországon sok helyen arzénos a víz, sőt sok helyen néha át is lépi a határértékeket. Amikor olyan ismerősömnek mesélek erről, aki szakember, egyszerűen úgy néz rám, mintha a Holdról jönnék. Hogyhogy nem tudtam?  Viszont ha olyannak mondom, aki soha nem foglalkozott az ívóvíz minőségével és annak szabályozásával, szintén megdöbben.

Ma is egy nagyon kedves érdeklődő elmesélte súlyos panaszait és elmondta, hogy a településükön jelenleg nem iható a csapvíz, arzénszennyezettség miatt. Mióta nem használja még főzésre sem, sok tünete enyhült. Az arzén okozta mérgezést kutatta az interneten és így bukkant ránk. De ha nem tiltják meg a csapvíz fogyasztását és nem szűnnek a tünetei, akkor lehet, hogy sosem gondol az arzénra. Miután beszéltem vele, rákerestem az interneten, hogy mi a hivatalos állásfoglalás arzén ügyben a lakóhelyén, és megint megdöbbentem: "A Hajdú- Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve IX-R-52/00161-13/2013 ügyiratszámú határozatában elrendelte Hajdúhadház, Téglás, Bocskaikert településeken az átmeneti ivóvízellátást, a szolgáltatott ivóvíz határérték feletti arzén tartalma miatt."Úgy látszik az arzén komoly probléma, és hazánkban az élethez nélkülözhetetlen vízben (is) megtalálható. A nem halálos mennyiségű arzén emberi szervezetben való jelenléte leghatékonyabban körömből és hajból mutatható ki, bizonyos (akut mérgezéses) esetekben vizeletből is. A köröm vizsgálata nem létező vizsgálat elő embereknél, így "csak" a hajszövet elemzése ad biztos képet a szervezetben lévő arzén mennyiségéről és az esetleges allergiás reakciók okáról.

Az arzénról bővebben az ANTSZ hivatalos oldalán és a wikipédiában tájékozódhat. A hajszövet analízis megrendelhető oldalunkon keresztül: www.hajlabor.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése