2014. január 4., szombat

Új mérföldkő a doppingszerek tesztelésében

A hajszövet analízist igen széles körben lehet alkalmazni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség új vezetése azt fontolgatja, hogy az eddig alkalmazott vizelet- és vérvizsgálat mellett új mintavételi módszerekkel is kutatnak doppingszerek után. Az egyik elképzelés szerint hajszálakat is analizálnak majd.


A WADA a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal együtt indít új programot, erre hatmillió fontos (2,2 milliárd forint) alapot hoztak létre.

 

„Eddig vért és vizeletet vizsgáltunk, de most új utakon járhatunk, többek között hajtincset használhatunk. A NOB alapja óriási lehetőségeket ad arra, hogy alternatív módszerekkel vegyünk mintát a tiltott szerek teszteléséhez" – mondta Craig Reddie, a WADA elnöke.

 

De miért is ilyen jó a hajteszt?A doppingellenőrök sokáig csak egyetlen módszerrel dolgoztak, vizeletmintát vettek, és abból próbálták az ismert doppingszerek bomlástermékeit kimutatni. Ez a módszer sokáig nagyon is hatásos volt, mert a tiltott anyagok többsége lassan ürül a szervezetből, így a doppingolás után hetekkel később is kimutathatóak. Illetve inkább voltak, mert az ügyesebb csalók is egyre finomabb módszereket találtak ki. A doppingszereket már olyan kis dózisban tudják adagolni, hogy garantált a negatív teszt, egy-két nap után már nehéz detektálni a bomlástermékeket a vizeletben.


A hajban azonban ezek hónapokig kimutathatók, ezért pisiltetés helyett könnyen elképzelhető, hogy a doppingellenőrnek elég lesz egy olló a mintavételhez, levág egy tincset, és már kész is van a most akár órákig is elhúzódó művelettel.


Amikor valaki doppingol, a szer a véráramba kerül, így jut azokhoz a szőrtüszőkhöz is, amiből a hajszálak nőnek. A növekedés közben a doppingszerek bomlási anyagai a hajszerkezetbe is beépülnek, emellett a hajszálat körbefogó verejték- és faggyúmirigyekben is kiválasztódnak. A haj idővonalként működik, attól függően, milyen hosszú, hónapokra visszamenőleg meg lehet állapítani, mikor mi került a sportoló szervezetébe. A kémiai vizsgálatok előtt azért megtisztítják a hajat a külső szennyeződésektől, nehogy valakit azért meszeljenek el, mert mondjuk egy buliban sűrű marihuánafelhőben tört utat magának a bárpulthoz.

www.hajlabor.hu


 

A kamionosok már rettegnekA hajteszt néhányszor már bizonyított, az Egyesült Államokban már alkalmazzák törvényszéki orvosszakértők és egyes fuvarozó cégek is így ellenőrzik munkásaikat, persze ők nem doppingot, hanem drogokat keresve. Több ezer kamionost csíptek már el, akik vagy azért szedtek kokaint, metamfetamint, hogy ébren maradjanak a hosszú utakon, vagy egyszerűen csak lazulni akartak, és marihuánát szívtak. Nem véletlen, hogy már hajtesztet átverő csodaszereknek is van piacuk.


Egy szakértő szerint a vizeletteszt sok krónikus droghasználónál egyszerűen nem működött, mert a legtöbb szer két-három nap alatt kiürül, és ezért döntöttek a jóval megbízhatóbb hajtesztnél. A hajból több drogfajtánál 90 nap után is ki tudták mutatni a fogyasztást. De ha azt nézzük, hogy Napoleonról halála után 150 évvel is megállapították, hogy tele volt arzénnal, még nagyobb távlatok nyílnak a doppingellenőrök előtt is.

 

Volt, hogy már működöttA hajteszt már előkerült a sportban, a kokainnal megbukott Richard Gasquet ezzel próbálta bizonyítani ártatlanságát. A francia teniszező már eleve furcsa magyarázattal állt elő, hogyan került szervezetébe a kábítószer. Azt állította, egy night-clubban megcsókolt nő szájáról jutott hozzá. Ezt hajvizsgálattal próbálta bizonyítani, úgy okoskodott, hogy mivel minimális mennyiségről van szó, olyan gyorsan elbomlott a kokain, hogy az fel sem halmozódhatott kimutatható mennyiségben a hajában. Egy nem a WADA által akkreditált laborral végeztetett teszt ezt igazolta is.

A kokain azért nem túlságosan elterjedt és hatékony doppingszer, de vannak más olyan anyagok is, ahol már működött a hajteszt. Dmitrij Ovtcharov klenbuterollal bukott meg, ő is tagadta, hogy tudatosan fogyasztotta volna a zsírégető doppingot, a német asztaliteniszező állítása szerint az a Kínában elfogyasztott hússal jutott a szervezetébe. Ugyan a B próbája is pozitív lett, hajvizsgálatot is kért. Az már negatív lett, és ez is közrejátszhatott abban, hogy vétlen doppingolását elfogadva felmentették, és megúszta eltiltás nélkül. A hajteszt lehetősége a szintén klenbuterol-használaton ért Alberto Contador esetében is felmerült, de a spanyol kerékpáros végül nem élt ezzel az egyelőre nem hitelesített eljárással. Az eljárás pontossága a haj szerkezetén és színén is múlik. A kreischai WADA-labor vezetője, Detlef Thieme az Ovtcharov-ügy kapcsán mondta el, hogy a sötét hajban a szőkéhez képest hússzoros lehet a klenbuterol felhalmozódása. Az utóbbinál nem is lehet megbízható tesztet végezni.


Az anabolikus szteroidok sem kimutathatatlanok, Angliában már simán detektálják ezeket a szereket, igaz, ezt még csak a versenylovaknál használják. A farokból vagy sörényből vett szőrszálban ugyanúgy felhalmozódhatnak az izomtömeget növelő anyagok, ahogy az embernél a hajban.


A hajtesztet persze könnyen ki lehet kerülni, ha bevezetik, garantálható, hogy egyre több kopasz élsportoló lesz jelen a világversenyeken, de nem árt, ha teljesen csupaszra borotválják magukat, mert, ha nem is olyan könnyen, de a testszőrzetből is lehet mintát venni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése