Régebben, vidéki viszonylatban nem volt egyetlen ház sem szinte, ahol ne lett
volna diófa. Szépségén kívül természetesen igen fontos táplálék a termése,
amely minden korosztály számára ajánlott. A dió az egyik legismertebb és
legtöbbet fogyasztott olajos mag. Magyarországon legtöbben süteménybe sütve
fogyasztják, de igazából persze nyersen a legjobb az egészség szempontjából. Nem
véletlen, hogy a rómaiak a diót az istenek eledelének nevezték, a dió egy része
valóban az isteneket illette.
A dió elsősorban élvezeti cikk, a legegészségesebb az összes élvezeti cikk
közül. Magas az energiatartalma,
ezért a sportolóknak, lábadozóknak, gyerekeknek nagyon hasznos. Az energiát a
dióbél olaja tárolja elsősorban. A dióbél tartalmazza a legtöbb, az emberi
szervezet számára hasznosítható és egészséges olajat.
Koleszterin nincs a dióban, és ami nagyon fontos, a dióolaj
76%-a többszörösen telítetlen zsírsav (ebből 61% linolsav, 15% linolénsav), 14%-a
egyszeresen telítetlen zsírsav (szinte kizárólag olajsav), és csak 10%-a
telített zsírsav (ebből 7 % palmitinsav, 3 % sztearinsav). Miért olyan nagyon
fontos ez? Mert a linolsav és a linolénsav, ami az ember zsírsavösszetételének
kb. 10%-át teszi ki, nélkülözhetetlen, esszenciális
zsírsav, az emberi szervezet nem képes felépíteni, és más táplálékból, mint
növényi olajból nem juthatunk hozzá.
A dióban található esszenciális zsírsavaknak köszönhetően a dió rendszeres
fogyasztásával sokat tehetünk azért, hogy vérnyomásunkat
egészséges szinten tartsuk.
A dióbél olaja éppen az
emberi szervezetre jellemző konzisztenciájú zsír felépítésében segít.
Természetesen, erre más növényi olajok is képesek, továbbá egyes halak
zsíranyaga is, de a nélkülözhetetlen olajsavak a dióbélben koncentráltan
találhatók, így a telítetlen, illetve többszörösen telítetlen zsírsavak iránti
emberi szükségletet napi 10 db dió belének elfogyasztása tökéletesen kielégíti.
A magas a telítetlen zsírsavtartalma miatt a dió fogyasztásával csökkentjük a szervezetünk koleszterinszintjét.
A koleszterinszint normalizálása pedig segít megelőzni néhány komoly keringési
betegség kialakulását a későbbiekben. Kutatások szerint az omega-3 zsírsavak
csökkentik a koszorúér-betegség, magas vérnyomás, stroke, vastagbél- és
prosztatarák kockázatát. Ám a vérnyomás és a koleszterinszint szinten tartása
mellett a diónak nagy szerepe van a vérrögképződés megakadályozásában és az
érfalak rugalmasságának megőrzésében is.
A dió magas Omega-3
tartalma miatt javítja a szervezet
inzulintermelését, ezért a cukorbetegségre hajlamosaknak ajánlott a
fogyasztása. Természetesen a kialakult betegséget nem gyógyítja, de a
kialakulás megelőzésében sokat segíthet.
100 g dióbélben 15-16 g fehérje van, ami megfelel más magvak
(búza, stb.) vagy a halhús fehérjetartalmának, és meghaladja a tojás fehérjetartalmát. Összetételük viszont rendkívül
kedvező, ezért a dióbél fehérjéi gyakorlatilag szinte teljes értékűnek
tekinthetők. Vegetáriánusok számára a
dió jó fehérjeforrás. Elősegíti a jóllakottság-érzést.
Az idegrendszer
tápanyaga
A dióbél B-vitamin
tartalma az idegrendszer tápanyagának nevezhető. Nagy szerepe van az idegsejtek
és a retinasejtek fejlődésében. Fontos agyi funkciókat segít, elejét veszi az
idegesség megjelenésének és a koncentráció csökkenésének. Ha fáradtak vagyunk,
vagy csökken a figyelmünk, étkezések közötti időben kevés dió fogyasztásával
gyorsan helyreállíthatjuk szürkeállományunk megszokott, szabályos működését.
Dióval az Alzheimer-kór Ellen
Az Alzheimer-kór az agy
időskori, elhatalmasodó, gyógyíthatatlan, végzetes betegsége. Fokozatosan
elromlik a gondolkozó- és emlékezőképesség, és a tünetek jelentkezése után átlagosan
nyolc évi élettartamra számíthat még a beteg. Mit tehet az egészséges ember,
hogy ne kapja meg? Korunk orvosi kutatásainak témája ez a kérdés. Együnk diót,
mert kiváló E-vitamin-forrás. És együnk más magvakat, növényi olajokat, tojást,
halhúst, szóval mindent, amiben E-vitamin van. És együnk C-vitamint tartalmazó
zöldség- és gyümölcsféléket. Tehát: A diófogyasztás egészséges az idősödő
korosztály számára.
Kutatások bizonyítják,
hogy a dió segít a rákot megelőzni
A telítetlen zsírsavak
közül a linolénsavról állapították meg, hogy védő hatású a
daganat-kialakulással szemben A dió magas olajtartalma, ami az energiaértékének
85%-át adja, úgynevezett „jó fajtájú” olaj, főleg többszörösen és egyszeresen
telítetlen zsírsav, amelyeket fogyasztva csökken a „rossz”, azaz LDL
koleszterin aránya, és nő a „jó”, azaz HDL koleszterin aránya. A dió antioxidáns-tartalma (E-vitamin és más
fehérjék) segít a sejteket megvédeni a káros oxidációtól, és gátolja a rákos
sejtek életfunkcióját.
Várandósság
Babavárás alatt már a
népi gyógyászat is ajánlotta a dió fogyasztását. Úgy tartották, hogy a
születendő gyerek okosabb lesz tőle – ezt a dió és az agy hasonlósága alapján
állították. Bizonyított hatása azonban inkább a folsav tartalma miatt van.
Jótékony ásványi anyagok
A dió nagyon gazdag
mangán, réz, kálium, kalcium, vas, magnézium, cink és a szelén forrás. A réz
építőeleme számos létfontosságú enzimnek, mint a citokróm c-oxidáz és
szuperoxid dizmutáz. A cink segíti a növekedésért és fejlődésért felelős
enzimek összetételét és működését, de fontos szerepe van a sperma képződésben,
emésztésban és nuklein sav szintézisben. A szelén fontos nyomelem, amely
társfaktorként működik az antioxidánsokkal.
Egészséges bőr
A dió olajosságának és
kiváló bőrnyugtató és vérzéscsillapító tulajdonságának köszönhetően segít
megvédeni a bőrt a kiszáradástól. A belőle készült olajat vagy főzetet gyakran
használják mint "bázis olaj" különböző gyógyszerekben, kozmetikai és
masszázs termékekben.
Külön kiemelendő a dió pozitív hatása a gyerekek fejlődésére, különösen
szembetűnő hatása a sápadtabb, vérszegény gyerekekre. A termékenységet is
kedvezően befoylásolja, valamint a hormonháztartásra és a máj működésére is
kedvező. Káros mellékhatása nincs, fogyasztása nem okoz élelmiszerallergiát,
túlzott fogyasztásának sincsenek káros következményei.
Források:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése