2013. december 3., kedd

MÉZ - A Karácsony szimbólumai "egészség-nagyító" alatt 1. rész

Vasárnap elkezdődött az adventi időszak. Az ünnepi készülődést mi is színesebbé szeretnénk tenni, ezért egy négyrészes blogbejegyzés sorozatot indítunk ma útjára a Karácsony szimbólumairól - picit másként.
 
A sorozat első része a Börzsöny Nektár Méhészet alapító tulajdonosa, Varga Adrienn vendégszerzői tollából fakadt.

 


A méz a karácsony szimbólumai közé tartozik, egykor nem hiányozhatott az ünnepi asztalról ez az értékes csemege. A vacsora kezdő fogása sokfelé máig is a méz, a mézbe mártott fokhagyma, dió, ami ősidők óta az egészséget, a gazdagságot és a jólétet szimbolizálja. A karácsonyi ajándékozás is kezdetekben mézeskalács formájában testesült meg, ami csak a gyerekek kiváltsága volt.

Ha már oly rég óta fogyasztjuk „az istenek eledelét”, akkor jó lenne tisztában lennünk néhány alapvető ténnyel is.

  • Normális folyamat, ha a méz bekristályosodik. Vannak gyorsan és lassan kristályosodó mézfajták.
  • Ha meg szeretnénk őrizni a méz összes jótékony tulajdonságát, akkor ne tegyük 40 foknál melegebb italba.
  • Minél sötétebb egy méz, annál magasabb az ásványi anyag tartalma.
  • A vegyes virágméz vegyes mivoltából következik, hogy sokféle cukrot, szerves savat, illóolajat, ásványi elemet tartalmaz, ami fokozza kedvező élettani hatásait.
  • A méz nem tud megromlani, de célszerű szobahőmérsékleten és nem hűtőben tárolni.
  • Ne mindig egyfajta mézet fogyasszunk, minden növény nektárja más és más, így a hatásuk is.
  • Ha ismered a különböző típusok előnyeit, akkor tudatosan is kiválaszthatod a mézedet.



Akácméz:  A Magyarországon termelt akácméz különleges minősége miatt Hungaricumnak számít, keresett export termék. Íze nem karakteres, emiatt fogyasztása a mézzel ismerkedők számára ajánlható. Nagyon kevés pollent tartalmaz. Lágy és kevésbé savas, magas a gyümölcscukor tartalma, így eredeti állagát is sokáig megtartja.  Jó köhögésre, emésztési zavarokra, erősíti az ideg- és immunrendszert.


Hársfa virág méz: A hársméz színe az akácénál sötétebb, a világossárgától a borostyánsárgáig változhat. Erős, jellegzetes hárs illatú, enyhén kesernyés ízű fajtaméz. Viszonylag nehezen kristályosodik. Kedvező hatása jól ismert megfázás, torokgyulladás és köhögés esetén. Lázzal járó légúti betegségek esetén hársfateával együtt fogyasztva intenzívebben hat. Fogyasztása idegesség, nyugtalanság, álmatlanság leküzdésére is javasolt. Ez a méz kesernyés íze miatt főzéshez és sütéshez nem ajánlott, mert a hőhatás révén a kesernyés íze felerősödik.

Szelídgesztenyeméz: Magas ásványi anyag tartalmával tűnik ki a mézek közül ez a sárgásbarna színű, gesztenyevirág illatú, enyhén kesernyés utóízű csemege. Kenyérre és kalácsra kenve, vagy gyógyteában egyaránt fogyasztható.

Vegyes virágméz: Színe a halványbarnás színtől egészen a sötétbarnáig terjed, a benne lévő mézek összetételétől függ. Hajlamos a kristályosodásra. A mézet értékes mezei virágokról, gyümölcsfákról, gyógynövényekről gyűjtötték a méhek és emiatt beltartalmilag kiváló méznek számít. Szakemberek szerint a legértékesebb mézek közé tartozik.


Napraforgóméz: Aranysárga színű, savanykás ízű méz. Nagyon gyorsan kristályosodik, a kristályosodás során nagyméretű, durva kristályok képződnek, melyek leülnek az edény aljára. A kristályok fölött marad egy folyékony, híg réteg. Jó színező hatása van, emiatt a mézeskalács készítők által legkeresettebb fajtaméz. Magas színanyag-tartalma miatt keresett exporttermék élelmiszeripari felhasználásra. Emiatt elsősorban sütéshez-főzéshez ajánljuk. Vízhajtó hatású, enyhe lázcsillapító hatása is közismert.  Savassága miatt savtúltengésben szenvedők ne fogyasszák!

Repceméz: Folyékonyan világos színű, kikristályosodva hófehér színű méz. Nagyon gyorsan kikristályosodik. Jellegzetes módon apró kristályokat alkot, emiatt kiválóan alkalmas krémméz előállítására. A tiszta repceméz íze nem kifejezetten kellemes. Lúgos kémhatású, ezért gyógyhatása  gyomorsav túltengés esetén is megmutatkozik, ehető, sőt javasolt. Mivel magas a vastartalma, vérszegénység ellen is ajánlott.

A málnavirág méz: gazdag kálium, kálcium, vas, magnézium és foszfor ásványi anyagokban, C, B, A vitaminban. Torok- és nyálkahártya gyulladások  ellen hatásos. A málnaméz görcsoldásra, izomlazításra, menstruációs görcsökre is kiváló, fájdalomcsillapító hatású. 

A propoliszos méz propolisz tartalma miatt a jótékony hatása is erősebb. Mint minden méz ez a méz is külsőleg is felhasználható, baktérium és gombaölő hatása viszont intenzívebb, a vírusok szaporodását erősen gátolja. Belsőleg fogyasztva, nagyon erős gyulladáscsökkentő hatású. A gyomor és bélhurut leküzdésében is hatékonyan segít a propoliszos méz, mert nemcsak megöli vagy a szaporodásában meggátolja a betegséget kiváltó kórokozókat, hanem tannintartalma miatt segít a hasmenéses tünetek enyhítésében is. A propoliszos méz fogyasztása bárki számára ajánlott napi 3-4 kávéskanállal, kivéve a pajzsmirigytúltengésben szenvedők és a mézre, propoliszra, virágporra allergiások esetében. További előnye még, hogy a propolisszal dúsított méz sokkal kellemesebb ízű, mint a propolisz tinktúra, és ebben a formában szívesebben fogyasztják a gyermekek is. Rendszeres fogyasztás előtt kisebb mennyiséggel érdemes megvizsgálni, hogy nem vált-e ki allergiás tünetet.


Méhészetünket a Börzsöny Tájvédelmi Körzet területén alakítottuk ki, ahonnan gyönyörű látvány nyílik a hegy lankáira és a Nógrádi Várra. A Börzsöny Nektár Méhészet kiváló minőségű fajtamézekkel és gyönyörű egyedi csomagolású díszmézekkel hódítja meg a mézkedvelőket és a méz gyönyöreiben kételkedőket. Termékeinket megrendelés esetén az ország különböző pontjain akár házhoz szállítjuk vagy postázzuk. Keress bennünket a facebookon!


„A méz tömény napsugár, izzó vágy és kacagó szeretet”




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése