2014. november 26., szerda

Ételintolerancia: ne küszködjön éveken keresztül a diagnózisig!

Nem ritka, hogy évek óta tartó, gyógyszeres kezelésekre nem reagáló emésztési panaszok - gyomorfájás, puffadás, hasmenés vagy székrekedés, olykor fejfájás vagy nem múló bőrpanaszok, ekcéma, elhízás vagy kóros soványság - miatt kerülnek a páciensek gasztroenterológushoz.


ételintolerancia, hajszövet analízis, hajszövet elemzés, ételallergia

Ott kiderül, hogy ételintolerancia a kiváltó ok, és a tünetek gyógyszer nélkül, célzott diétával megszüntethetők. Sokszor a háziorvosok és a szakorvosok sem gondolnak rá, hogy ha nincs szervi elváltozás, ételintolerancia is magyarázhatja a kínzó, makacs tüneteket.

Előfordul, hogy évekig nem jut senkinek eszébe, hogy az étrendjének összetevőit sejtse a kínzó emésztési vagy bélpanaszok mögött, ezért marokszámra szedi a tüneteket ideig-óráig elnyomó gyógyszereket, és nem keresik meg a háttérben húzódó valódi okot.

A betegek gyakran hosszú időn át próbálkoznak puffadásgátlókkal, görcsoldókkal, hasfogókkal vagy hashajtókkal, pedig lehetséges, hogy csak egy-két alapanyagot kellene kihagyni az étrendjükből, és a panaszaik maguktól elmúlnának.

Az ételintolerancia alattomos betegség: az ételallergiától eltérően nem rögtön, a szervezet számára nem kívánatos étel elfogyasztása után okoz panaszokat, hanem később, ezért a mindennapokban nehéz az ok-okozati összefüggést felfedezni. Az ételérzékenység gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt előfordulhat, az emésztési panaszok mellett fejfájást, ekcémát, krónikus pattanásosságot, fáradékonyságot, figyelemzavart is kiválthat. A kivizsgálás során először a szervi elváltozások gyanúját kell kizárni, de ha látszólag nincs semmilyen betegség, ami magyarázhatná a tüneteket, gondolni kell az étrendre is.

ételintolerancia, hajanalízis, hajszövet elemzés, ételallergia

Leggyakrabban egyes gabonafélék, továbbá a tej vagy a tojás egyes összetevői okoznak ételintoleranciát, a húsok ritkábban váltanak ki ételérzékenységet. Vannak olyan betegek is, akiknek valamelyik zöldséget, gyümölcsöt vagy fűszert nem bírja az emésztőrendszerük. Ismerünk például olyan esetet is, amikor a kakaó, a fahéj vagy más gyakran használt konyhai fűszer okozott gondokat.

Néha egyszerre többféle alapanyag is probléma lehet, esetleg az ételintolerancia együtt jár ételallergiával vagy más gasztroenterológiai betegséggel. Ezekben az esetekben nagy kihívás úgy összeállítani az étrendet, hogy a páciens egyrészt elkerülhesse a panaszokat, másrészt ne váljon a táplálkozása egyoldalúvá, és élvezetes is maradjon. Ilyenkor érdemes dietetikus segítségét kérni, aki hasznos útmutatást tud adni arról, hogy melyik alapanyag mivel váltható ki
- mondja dr. Takáts Alajos belgyógyász-gasztroenterológus klinikai főorvos.

ételintolerancia, hajanalízis, hajszövet elemzés, ételallergia

Amennyiben nem múló emésztési panaszai vannak, esetleg ezek mellett ekcémával, krónikus pattanásossággal, fáradékonysággal vagy figyelemzavarral küzd, és tüneteinek kiváltó okát ezidáig nem diagnosztizálták, érdemes hajszövet analízist elvégeztetnie! A hajelemzés során szervezete teljes anyagcsere folyamatára fény derül. A biokémiai egyensúlytalanságok illetve a szöveteiben felhalmozott méreganyagok szintjei mellett pontos képet kap esetleges ételallergiájáról vagy ételintoleranciájáról is.
Bővebben a módszerről itt olvashat: www.hajlabor.hu

Forrás: www.mappet.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése