2014. július 13., vasárnap

Nyári esték kedvenc időtöltése: piknik és kerti sütögetés - egészségesen

A nyári összejövetelek kiváló lehetőséget biztosítanak a friss és egészséges élelmiszerek fogyasztására – hívja fel rá a figyelmet egy szakértő.

egészséges táplálkozás, saláta, piknik, kerti party

„A piknik és a kerti sütögetés tökéletes alkalom a májustól szeptemberig kapható fantasztikus gyümölcsök és zöldségek bevitelére” – fogalmazott Katherine Farrell Harris, az amerikai Integrated Nutrition for AdvantageCare Physicians táplálkozástudományi szervezet elnöke.
„Mindig azt mondom a betegeimnek, hogy a friss levegőn ugyancsak friss, természetben megtalálható élelmiszereket érdemes választani a feldolgozottak helyett. Például zöldségeket, gyümölcsöket, magvakat, csonthéjasokat, hüvelyeseket és vizet” – magyarázta a szakértő. 

Kültéri összejövetel esetén érdemes tehát a feldolgozott élelmiszereket félretéve friss, szezonális összetevőkből elkészíteni a kiegyensúlyozott menüt, amiben zöldség, gyümölcs is helyett kap az olyan egészséges nyalánkságok mellett, mint a hummusz és társai. 

A hüvelyesek – például a bab, a borsó és a lencse – elsőrangúak salátaként és köret formában is. Rostban és vitaminban gazdagok, ennélfogva sokkal egészségesebbek, mint a szénhidráttal telezsúfolt sült babételek, valamint a majonéz alapú burgonyasaláta. 

Farrell Harris egészséges olajok és ecetek felhasználását is javasolja a saláták ízesítéséhez. Az olívaolajat célszerű valamilyen ecettel vagy citromlével vegyíteni, esetleg megkóstolni a rizsecet és a szezámolaj keverékét. 

Rágcsálnivaló gyanánt a sózatlan mogyoró, az olívabogyó, a hummusz, az avokádókrém és az aprított zöldség kézenfekvő választás. 

egészséges táplálkozás, saláta, piknik, sütögetés, kerti party

Kerti sütögetés esetén pedig sovány húsok beszerzésével eleve csökkenthető a bevitt zsír mennyisége. Amennyiben mégis zsírosat választunk, érdemes levágni róla az adott részt, mivel a lecsöpögő zsír a forró szénnel érintkezve rákkeltő anyagokat tartalmazó füstöt idéz elő. Megfontolandó a zöldségek és a gyümölcsök grillezése is az új ízek kedvéért – nyilatkozta a szakértő.

Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése