A
nyári összejövetelek kiváló lehetőséget biztosítanak a friss és
egészséges élelmiszerek fogyasztására – hívja fel rá a figyelmet egy
szakértő.
„A
piknik és a kerti sütögetés tökéletes alkalom a májustól szeptemberig
kapható fantasztikus gyümölcsök és zöldségek bevitelére” – fogalmazott
Katherine Farrell Harris, az amerikai Integrated Nutrition for
AdvantageCare Physicians táplálkozástudományi szervezet elnöke.
„Mindig
azt mondom a betegeimnek, hogy a friss levegőn ugyancsak friss,
természetben megtalálható élelmiszereket érdemes választani a
feldolgozottak helyett. Például zöldségeket, gyümölcsöket, magvakat,
csonthéjasokat, hüvelyeseket és vizet” – magyarázta a szakértő.
Kültéri
összejövetel esetén érdemes tehát a feldolgozott élelmiszereket
félretéve friss, szezonális összetevőkből elkészíteni a kiegyensúlyozott
menüt, amiben zöldség, gyümölcs is helyett kap az olyan egészséges
nyalánkságok mellett, mint a hummusz és társai.
A
hüvelyesek – például a bab, a borsó és a lencse – elsőrangúak
salátaként és köret formában is. Rostban és vitaminban gazdagok,
ennélfogva sokkal egészségesebbek, mint a szénhidráttal telezsúfolt sült
babételek, valamint a majonéz alapú burgonyasaláta.
Farrell
Harris egészséges olajok és ecetek felhasználását is javasolja a
saláták ízesítéséhez. Az olívaolajat célszerű valamilyen ecettel vagy
citromlével vegyíteni, esetleg megkóstolni a rizsecet és a szezámolaj
keverékét.
Rágcsálnivaló gyanánt a sózatlan mogyoró, az olívabogyó, a hummusz, az avokádókrém és az aprított zöldség kézenfekvő választás.
Kerti
sütögetés esetén pedig sovány húsok beszerzésével eleve csökkenthető a
bevitt zsír mennyisége. Amennyiben mégis zsírosat választunk, érdemes
levágni róla az adott részt, mivel a lecsöpögő zsír a forró szénnel
érintkezve rákkeltő anyagokat tartalmazó füstöt idéz elő. Megfontolandó a
zöldségek és a gyümölcsök grillezése is az új ízek kedvéért –
nyilatkozta a szakértő.
Forrás:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése