Egyre több megrendelőnk kérdezi tőlünk, hogy ha
leletükben cukormentes diéta követését javasolják az orvosok, milyen egészséges
megoldás létezik mégis arra, hogy ne kelljen lemondani az édes ízről. Ez a
bejegyzés a cukor alternatíváit keresőknek íródott, fogadjátok szeretettel!
Kezeletlen
(nyers) méz
--- Hacsak nem vagyunk elkötelezett vegánok, véleményem szerint a nyers méz a
legjobb választás. David Wolfe táplálkozási szakértő javaslata szerint
lehetőleg vad mézet fogyasszunk, mert alacsony a cukor-, és magas az ásványi anyag
tartalma.
Juharszirup --- A juharszirup a
kedvenc sütéshez használt édesítők egyike. Magyarországon is már egyre több
helyen kapható. Pompás étek például sült gyümölcsökkel. Ez az édesítő is tele
van fantasztikus anyagokkal. Viszont nagyon figyeljünk, hogy bio/természetes
szirupot vásároljunk, mert amúgy a sima juharszirup csak színezett cukros víz,
és messze nem egészséges.
Datolya
vagy datolya krém
--- A datolya nagyon édes, de emellett remek tápanyag, mert rendkívül gazdag rostokban.
Akár egészben, akár krémnek használjuk, igyekezzünk helyit és/vagy biot vásárolni.
A krémet legjobb, ha magunk csináljuk a gyümölcsből; alacsony lángon főzzük kis
vízzel.
Stevia --- Cukorbetegek, candidások,
rákos megbetegedésben szenvedők vagy egyszerűen csak a vércukor szintjükre figyelőknek
a stevia a lehető legjobb megoldás. Egyáltalán nincs hatással a vércukor
szintre. Maga a zöld növény levele jobb, mint a fehér kristályos alakú kivonat,
és mivel nagyon édes, elég csak kis mennyiséget használni belőle.
Yacon
(Inkagumó)
--- Nyersen is ropogtathatjuk és szirupnak is használhatjuk. A szirup gazdag
vasban és alacsony a vércukor-szint emelő hatása.
Kókuszdió
cukor ---
Csak minimálisan befolyásolja a vércukor szintet. A vegánok és nyers értelt fogyasztók
körében rohamosan nő a népszerűsége. Ez technikai értelemben véve ugyan nem
nyers, mert a felbontatlan kókuszvirágokból betakarított nedv főzetéből készül.
Melasz (cukor
szirup) ---
Ha valaki el bírja viselni a nagyon gazdag ízvilágot, akkor a melasz tökéletes
kiegészítője étrendjének. C-vitaminban és ásványi anyagokban gazdag étel. De
itt is feltétlen figyeljünk, hogy kénmentes bio cukornád- vagy cukorrépa
melaszt válasszunk.
Mindazonáltal, hogy a fent említett édesítők
természetesek és fogyasztásuk egészséges, legtöbbjük technikailag mégiscsak cukor.
Ennek megfelelően inkább nyalánkságként tekintsünk rájuk, mint nagy
mennyiségben fogyasztható élelmiszerekre.
MELY CUKORPÓTLÓK NEM TERMÉSZETESEK ILLETVE EGÉSZSÉGESEK A KÖZHIEDELEMMEL
ELLENTÉTBEN?
És akkor szóljunk pár szót az eddig egészségesnek illetve
természetesnek gondolt édesítőkről is.
Xylit (nyírfacukor) – A nyírfacukrot mesterséges
kemikáliák használatának segítségével
állítják elő, ami azt jelenti, hogy egyáltalán nem természetes anyag.
Agávé szirup
– Az agávé szirup egy nagyon édes folyadék, amelyet gyakran egészséges,
alacsony glikémiás indexű cukor alternatívának kiáltanak ki. Dr. Joseph
Mercola szerint azonban aligha jobb
az agávé szirup a magas fruktóztartalmú kukorica szirupnál. Magasan
feldolgozott, és rettentő sok fruktózt tartalmaz.
Barna rizs
szirup –
Magas arzén tartalma miatt egyáltalán nem ajánlott a fogyasztása.
Mi a helyzet az Erythritol cukor helyettesítővel?
VálaszTörlésItt lehet bővebben olvasni az erythritolról, elég érdekes információkat tartalmaz a cikk: http://authoritynutrition.com/erythritol/
Törlés