2013. november 2., szombat

Győzd le a megfázást természetes módon: 8 holisztikus tipp, amiről mindenkinek tudnia kell!



A rettegett megfázásos időszak és az influenza szezon sajnos már a nyakunkon van. A következőkben 8 olyan holisztikus módszert szeretnénk bemutatni, amelyek természetesek, gyengédek a testhez és gyorsan hatnak! Az igazság az, hogy sokkal gyorsabban felépülhetünk a természetes, jól bevált praktikákat használva, mint ha mérgező, vény nélkül kapható gyógyszerekkel tömnénk magunkat.

Íme a nyolc legjobb holisztikus „recept”!



1. Immunerősítő juice

A nátha legelső jelére kezdjük el inni az immunerősítő juice-t. Ez tele van erős, kórokozók ellen hatásos élelmiszerekkel, például tormával (tisztítja az arc- és homloküreget), fokhagymával (legfőbb vírusölő) és petrezselyemmel (küzd a fertőzések ellen).

Az elkészítéshez gyümölcsprésben vagy turmixgépben dolgozzuk össze az alábbi összetevőket:
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 db citrom
  • 1 db kb. 2,5 cm vastag átmérőjű tormagyökér
  • 1 db narancs
  • 12 cm hosszú gyömbér
  • 5 cm hosszú kurkuma gyökér
  • 1 db nagy gerezd fokhagyma
  • 1 db uborka
  • 2 szár zeller

2. Immunerősítő leves

Dr. Andrew Weil különleges receptje egy nagyszerű tyúkhúsleves alternatíva. Ez a leves a legkitűnőbb vírusölő élelmiszerek ízletes egyvelege.

Hozzávalók:
  • ¾ teáskanál olaj (legjobb a sáfrány olaj)
  • 1 nagy vöröshagyma, vékonyra szeletelve
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • ½ evőkanál friss, aprított gyömbér
  • 5 dkg shiitake gomba, párolva és vékonyra szeletelve
  • 1 nagy sárgarépa, vékonyra szeletelve
  • 1 ¼ db astragalus gyökér (összesen kb. 40 cm)
  • 5 csésze gombaleves
  • 1 evőkanál tamari- vagy alacsony sótartalmú szójaszósz
  • 1 csésze brokkoli,
  • ¼ csésze darabolt mogyoróhagyma

Elkészítés:

Egy nagy lábasban közepes lángon hevítsük fel az olajat. Adjuk hozzá a vöröshagymát, a fokhagymát és a gyömbért majd pirítsuk, amíg puha és áttetsző nem lesz. Adjuk hozzá a shiitake-t, a sárgarépát, az astragalus gyökeret és az előre elkészített gombalevest. Forraljuk fel, majd közepes hőfokon főzzük 45 percig. Adjuk hozzá a tamari szószt és fűszerezzük ízlés szerint. Adjuk hozzá a rózsákra szedett brokkolit és főzzük még 2 percig. Vegyük ki az astragalus gyökér darabot. Tálalás előtt díszítsük mogyoróhagymával.

3. Probiotikum

Minden alkalommal, amikor megbetegszünk, meg kell többszörözni a jó bélbaktériumok bevitelét. A jótékony bélflóra a vírusok ellen harcba lépő antitestek termelését valamint a vitaminok felszívódását segíti elő. Tehát a probiotikumok fogyasztása elengedhetetlen. Probiotikumokhoz táplálékkiegészítők vagy probiotikumban gazdag ételek (pl. savanyú káposzta vagy kefir) fogyasztásával juthatunk.

4. Grapefruit mag kivonat

A grapefruit mag kivonat egy igazi csodaszer. 20-25 éve kezdték szélesebb körben alkalmazni paraziták, vírusok, baktériumok illetve gombák által okozott külső és belső fertőzések kezelésére. A grapefruit mag kivonat természetes méregtelenítő, erősíti és támogatja az immunrendszert. Nagy mennyiségben tartalmaz C és E vitamint és bioflavonoidokat. Klinikai vizsgálatok 800 féle vírus és baktérium, 100 fajta gomba és bizonyos paraziták ellen találták eredményesnek. Megfázás esetén napi 1-3 alkalommal  igyunk 5-10 csepp grapefruit mag kivonatot 2 dl vízben vagy juice-ban elkeverve (az erős ízt legjobban a narancslé veszi el). Órákon belül érezhető pozitív hatása!

5. Cukormentesség

A cukor drámaian csökkenti az immunitást, ezért ha betegnek érezzük magunkat, egyáltalán ne együnk semmi olyat, amiben cukor van.

6. Több alvás

Ha nem érzi jól magát az ember, legalább nyolc óra alvásra van szüksége. Ha nagyon rosszul vagyunk, érdemes kivenni egy szabadnapot. A test csak pihenés közben gyógyul.

7. Csökkentsük a stresszt

A betegség virágzik a stresszes szervezetben. Tehát ahhoz, hogy elhárítsuk a betegségeket, a heti rutin részévé kell tenni pár pihentető tevékenységet. Érdemes kipróbálni a reflexológiás talpmasszázst, a jógát, vagy egyszerűen sétáljunk minden nap 30 percet!

8. D-vitamin

A szervezetnek szüksége van D-vitaminra ahhoz, hogy aktiválja a kórokozók ellen harcoló T-sejteket. Mivel a D-vitamin a bőrben termelődik napfény hatására, a legjobb az lenne, hogy ha a természetes napfényben sütkéreznénk, de az őszi-téli ködös időben ez elég nehezen kivitelezhető. Ilyenkor nő meg a D-vitaminban gazdag élelmiszerek fogyasztásának jelentősége. Ahhoz, hogy a szervezet télen is kellően el legyen látva D-vitaminnal, rendszeresen kell fogyasztani halételeket, tojássárgáját, vajat és májat. Mivel a D-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, a szintén kiváló kalciferolforrásnak számító gombákat célszerű olajban sütve elkészíteni. Arra azonban ügyelni kell, hogy az elkészítés során a gombát ne tegyük ki 180 C°-nál nagyobb hőnek, mert az étel elveszíti vitamintartalmát.

Források:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése