2013. november 9., szombat

7 csodás cukorpótló



Egyre több megrendelőnk kérdezi tőlünk, hogy ha leletükben cukormentes diéta követését javasolják az orvosok, milyen egészséges megoldás létezik mégis arra, hogy ne kelljen lemondani az édes ízről. Ez a bejegyzés a cukor alternatíváit keresőknek íródott, fogadjátok szeretettel!





Kezeletlen (nyers) méz --- Hacsak nem vagyunk elkötelezett vegánok, véleményem szerint a nyers méz a legjobb választás. David Wolfe táplálkozási szakértő javaslata szerint lehetőleg vad mézet fogyasszunk, mert alacsony a cukor-, és magas az ásványi anyag tartalma.


Juharszirup --- A juharszirup a kedvenc sütéshez használt édesítők egyike. Magyarországon is már egyre több helyen kapható. Pompás étek például sült gyümölcsökkel. Ez az édesítő is tele van fantasztikus anyagokkal. Viszont nagyon figyeljünk, hogy bio/természetes szirupot vásároljunk, mert amúgy a sima juharszirup csak színezett cukros víz, és messze nem egészséges.


Datolya vagy datolya krém --- A datolya nagyon édes, de emellett remek tápanyag, mert rendkívül gazdag rostokban. Akár egészben, akár krémnek használjuk, igyekezzünk helyit és/vagy biot vásárolni. A krémet legjobb, ha magunk csináljuk a gyümölcsből; alacsony lángon főzzük kis vízzel.


Stevia --- Cukorbetegek, candidások, rákos megbetegedésben szenvedők vagy egyszerűen csak a vércukor szintjükre figyelőknek a stevia a lehető legjobb megoldás. Egyáltalán nincs hatással a vércukor szintre. Maga a zöld növény levele jobb, mint a fehér kristályos alakú kivonat, és mivel nagyon édes, elég csak kis mennyiséget használni belőle.


Yacon (Inkagumó) --- Nyersen is ropogtathatjuk és szirupnak is használhatjuk. A szirup gazdag vasban és alacsony a vércukor-szint emelő hatása.


Kókuszdió cukor --- Csak minimálisan befolyásolja a vércukor szintet. A vegánok és nyers értelt fogyasztók körében rohamosan nő a népszerűsége. Ez technikai értelemben véve ugyan nem nyers, mert a felbontatlan kókuszvirágokból betakarított nedv főzetéből készül.


Melasz (cukor szirup) --- Ha valaki el bírja viselni a nagyon gazdag ízvilágot, akkor a melasz tökéletes kiegészítője étrendjének. C-vitaminban és ásványi anyagokban gazdag étel. De itt is feltétlen figyeljünk, hogy kénmentes bio cukornád- vagy cukorrépa melaszt válasszunk.


Mindazonáltal, hogy a fent említett édesítők természetesek és fogyasztásuk egészséges, legtöbbjük technikailag mégiscsak cukor. Ennek megfelelően inkább nyalánkságként tekintsünk rájuk, mint nagy mennyiségben fogyasztható élelmiszerekre.



MELY CUKORPÓTLÓK NEM TERMÉSZETESEK ILLETVE EGÉSZSÉGESEK A KÖZHIEDELEMMEL ELLENTÉTBEN?


És akkor szóljunk pár szót az eddig egészségesnek illetve természetesnek gondolt édesítőkről is.



Xylit (nyírfacukor) – A nyírfacukrot mesterséges kemikáliák  használatának segítségével állítják elő, ami azt jelenti, hogy egyáltalán nem természetes anyag. 

Agávé szirup – Az agávé szirup egy nagyon édes folyadék, amelyet gyakran egészséges, alacsony glikémiás indexű cukor alternatívának kiáltanak ki. Dr. Joseph Mercola szerint azonban aligha jobb az agávé szirup a magas fruktóztartalmú kukorica szirupnál. Magasan feldolgozott, és rettentő sok fruktózt tartalmaz.


Barna rizs szirup – Magas arzén tartalma miatt egyáltalán nem ajánlott a fogyasztása.




Forrás: The Wellness Warrior

2 megjegyzés:

  1. Mi a helyzet az Erythritol cukor helyettesítővel?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt lehet bővebben olvasni az erythritolról, elég érdekes információkat tartalmaz a cikk: http://authoritynutrition.com/erythritol/

      Törlés